Nejlepší whisky Která whisky je nejlepší? Radit není snadné, neboť každý preferuje jiné chutě a vůně, někdo má rád skotskou whisky, jiný raději irskou, jiný pro změnu americké, jednomu chutnají zemité, druhému zase jemnější… Přesto vám poradíme některé výborné whisky, které stojí za to ochutnat, aspoň jednou v životě. Úplně základním vodítkem při výběru pro ty, kteří s whisky začínají, budiž následující informace: Single malt whisky (jednosladové, vznikající v jediné palírně) mívají zajímavější a výraznější chuť, kterou ale pro její specifičnost ocení spíše znalci. Začátečníci by proto měli volit spíš blended whisky (míchané, vznikající mícháním a laděním destilátů z různých palíren), které mívají harmoničtější jemnější chuť. Žádný typ není horší, špatné mohou být jen konkrétní výrobky, jednosladové whisky jsou ale přece jen považovány za kvalitnější. Jsou také dražší. Nejúčinnějším návodem k nalezení té pravé je zkoušet a zkoušet, ochutnávat a ochutnávat. Což je ostatně docela příjemná, i když ne levná záležitost. Také je třeba říci, že levnější destiláty prodávané v běžné obchodní síti, které zná každý a které mnohým mohou i chutnat (proč ne), ke špičce přece jenom nepatří. To ale poznáte právě až srovnáváním. Pokud jde o způsob konzumace whisky, měla by se správně pít čistá. Je-li pro někoho příliš silná, může si do ní přidat trochu vody. Voda by se měla do nápoje přidávat po kapkách – whisky se tzv. rozkape. V takovém případě by ale měla být voda chutná, rozhodně vám neudělá dobrou službu voda silně chlorovaná. Někteří výrobci whisky dokonce prodávají balenou vodu stejnou, z jaké whisky vyrábějí. Chybou je také přidávat do whisky led, protože chlad utlumí chuť. Whisky by se měla konzumovat při pokojové teplotě, tak vyniknou všechny tóny, které vyniknout mají. Jestli už byste si konečně něco dali, dost řečí a pojďte se podívat, co vám doporučujeme zakoupit a ochutnat. Mlsné jazýčky budou určitě zajímat i naše tipy na nejlepší rum. Lagavulin 16 yo Lagavulin 16 yo – jedinečná jednosladová skotská whisky s vyváženou komplexní chutí. Má jantarovou barvu, ve vůni jsou tóny masivní rašeliny, ovocného sherry a vanilky. Aroma rašeliny, kouře a dřeva je – jak se na jednosladovou whisky sluší – opravdu výrazné, a někomu by mohlo přivodit lehčí šok. Jsou ale i drsnější, takže Lagavulin je určitě vhodnou volbou pro ty, kteří chtějí rašelinovou whisky ochutnat poprvé. Chci ji ochutnat Bushmills 10 yo Bushmills 10 yo je vynikající irská whisky pro milovníky jemnějších chutí. Je výrazně sladší než skotské protějšky, má unikátní chuť vanilky a čokolády a lehkou chuť citrusu. Zcela postrádá stopy kouře. Bushmills je ideální volbou, pokud hledáte whisky jako dárek – jde o velmi kvalitní pití a přitom bude chutnat každému. Tento destilát získal prestižní cenu Whisky Awards o nejlepší jednosladovou whisky na světě. Chci ji vypít Nikka from the Barrel Většina si myslí, že dobrá whisky musí pocházet ze Skotska nebo Irska. To jste asi zapomněli, co dokážou šikovní Japonci. Japonská whisky může být také zatraceně dobrá, jen je často dost drahá a málo dostupná. Můžete ale vyzkoušet Nikku z barelu. Zakladatel společnosti Masataka Taketsuru studoval umění výroby ve Skotsku a jako první začal v Japonsku v první pol. 20.st. whisky pálit. Nikka from the Barrel je blend, který zraje v sudech po bourbonu. Vůně je výrazná, těžší a jemně sladká, s tóny medu, vanilky, ovoce a koření. Chuťové zakončení je ovocné s dřevitým charakterem. Míchání s vodou má v tomto případě smysl, protože lihovina má obsah alkoholu 51,4%, takže na někoho by to mohlo být příliš ostré. Výběrem této whisky nejenže neprohloupíte, ale budete i originální. Chci ji zdegustovat V rubrice Jiné. Klíčová slova: alkohol, dárek, destilát, muž, whisky. « Předchozí « » Další »