Nejlepší cider Cider je zkvašený jablečný mošt, který se vyrábí už několik staletí. U nás se někdy řadí mezi piva, což je ale nepřesné. Nedá se říct, v jaké zemi cider vznikl, ale k tradičním výrobcům patří Anglie (cider), Francie (cidre) a Španělsko, hlavně tedy Baskicko (sidra). Pro výrobu cideru se používá speciální odrůda jablek, přičemž konkrétní odrůda, resp. jejich namíchání, určí výslednou chuť moštu – míru sladkosti, kyselosti a hořkosti. Jablečná šťáva se nejprve nechá řízeně zkvasit a poté zraje v dubových sudech (nejlépe) – od několika dnů až po několik měsíců. Pak se cider stáčí, čistí a pasterizuje. Kvašení může pokračovat ještě i v láhvi a nápoj tak dozrává, což způsobuje lehký zákal na dně. Francouzské cidery bývají šumivější, proto jsou jejich lahve často opatřeny špuntem typickým pro šampaňské. Cider může mít hodně, málo nebo žádné bublinky, barva může být v různých odstínech žluté, a podle míry sladkosti jsou cidery suché, polosuché, polosladké nebo sladké. Optimálně byste se měli postupně propít od sladkého k brutu, který je pro znalce. Obsah alkoholu se pohybuje asi od půl procenta do osmi procent. Někdy se jablka míchají s dalším ovocem, nejčastěji s hruškami. U nás začíná být cider znatelně na vzestupu a právem získává oblibu, protože je to moc příjemné pití. Důkazem jsou nejen vznikající speciální cider bary, ale i rostoucí počet českých regionálních výrobců tohoto nápoje. Jestli jste cider ještě nezkusili, rychle to napravte. Zapomeňte ale na průmyslové značky jako Kingswood, Somersby nebo Kopparberg, ty se totiž vyrábějí z koncentrátu a je to spíš takový koktejl chemických přísad. My vám rádi poradíme, které cidery jsou nejlepší, abyste věděli, co koupit. Aspall Anglický cider Aspall patří k nejlepším značkám britských ciderů, a je i jedním z nejstarších, dosud působících výrobců. Cider vyrábějí tradičními postupy a v nabídce mají několik druhů. Lehké nápoje s nižším obsahem alkoholu, i těžký cider s obsahem alkoholu 8,2%, což je horní hranice. Mají i mixy s ostružinami a červeným ovocem (rybíz, maliny). Mají i BIO variantu. Ale nejoblíbenější je asi Aspall Harry Sparrow. I like cider Le Brun Francouzská firma Le Brun sídlí v Bretani, kde pěstují staré bretaňské odrůdy výborných jablek. Proto dělají i výborný cider, který se prodává v lahvích šampusového typu a s etiketou, z níž trčí paní v bílém bretaňském čepci, či jak to nazvat. Se svými jablečnými nápoji sbírají mezinárodní ocenění. Můžete vyzkoušet cidery různého stupně sladkosti. Vrcholem je ale Le Brun Or & Ange, který je sladce medový a má takřka likérový charakter. J’aime cidre Tátův sad Tátův sad, jak název napovídá, je českým zástupcem mezi cidery. Jde o rodinnou firmu a důležitý je v ní nejen táta, ale i máma. Cider dělají poctivě – pronajali si zanedbané sady, o něž pečují (samozřejmě bez chemie), a několik dalších hektarů osadili speciálními anglickými a francouzskými odrůdami jabloní. Vyrábějí jen dva druhy ciderů: suchý bez přidaného cukru a polosuchý se špetkou třtinového cukru. Ale ono víc není vlastně ani potřeba. Mám rád cider V rubrice Jiné. Klíčová slova: alkohol, cider, cidre, dárek, nápoj. « Předchozí « » Další »